Begeleiding van patiënten na laryngectomie
Marike Donders-Kamphuis, Robert-Jan Sedee

Per jaar krijgen ongeveer 700 Nederlanders een larynxcarcinoom. Een deel hiervan ondergaat een laryngectomie. Deze operatie heeft grote invloed op het ademen, spreken, slikken en ruiken. In het ziekenhuis wordt gestart met de logopedische revalidatie van spreken en slikken maar wordt poliklinisch of in de eerstelijn voortgezet. Deze workshop behandelt via casuïstiek de logopedische begeleiding na laryngectomie en gaat in op de problemen die in de thuissituatie kunnen optreden. Met deze workshop willen we jouw kennis over laryngectomie en de (logopedische) begeleiding vergroten.

Marike Donders-Kamphuis is logopedist en klinisch linguïst bij het Haaglanden Medisch Centrum en Universitair Kanker Centrum Leiden in Den Haag. Ze heeft jarenlange ervaring in het behandelen en begeleiden van patiënten met logopedische stoornissen als gevolg van kanker in het hoofd-hals gebied.

Robert-Jan Sedee is KNO-arts en hoofd-hals chirurg bij het Haaglanden Medisch Centrum en Universitair Kanker Centrum Leiden in Den Haag. Na zijn opleiding tot KNO-arts in het UMCU volgde hij een fellowship hoofd-halschirurgie in het VUmc.

Tijdstip

Workshopronde 2: 12.00 13.00 uur