Bekostiging kortdurende zorg (PRESENTATIE)
Ilse Roubos en Malou Menting

In deze workshop geven we allereerst een toelichting hoe logopedie in rekening wordt gebracht in de eerstelijn. Vervolgens staan we stil bij de bekostiging van multidisciplinaire zorgvormen waar logopedie een onderdeel van vormt. We gaan specifiek in op de ontwikkelingen in bekostiging van logopedie als onderdeel van de kortdurende zorg, vooral gericht op de geneeskundige zorg voor specifieke patiëntengroepen. Onder deze patiëntengroepen vallen bijvoorbeeld ouderen met multiproblematiek, mensen met progressieve, degeneratieve neurologische aandoeningen, mensen met niet-aangeboren hersenletsel en mensen met een verstandelijke beperking. We lichten deze groepen uit, omdat de bekostiging van zorg voor deze patiëntengroepen verandert: per 1 januari 2020 gaat een deel van deze zorg (zorg geleverd door de specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten) over naar de Zorgverzekeringswet. De rest van de zorg voor deze patiëntengroepen, waaronder logopedie, volgt per 1 januari 2021. We gaan in deze workshop dieper in op wat dit betekent voor de logopedisten, zowel qua financiering als type patiënten in de praktijk.

Ilse Roubos is al weer zes jaar werkzaam als beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij de directie Regulering en de unit eerstelijnszorg. Ze houdt zich onder andere bezig met de declaratieregelgeving voor de paramedische zorg, waaronder logopedie. Ze studeerde farmacie en zorgmanagement.

Malou Menting is beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bij de directie Regulering, unit eerstelijnszorg. Ze houdt zich onder andere bezig met de kortdurende zorg, waaronder de integratie van paramedische zorg in deze kortdurende zorg. De afgelopen jaren deed ze promotieonderzoek bij de gynaecologie afdeling in het Amsterdam UMC. Malou studeerde gezondheidswetenschappen en psychologie.

Tijdstip

Workshopronde 4: 15.00 - 16.00 uur