Samen doen wat werkt 
Prof. dr. Ellen Gerrits

Een nieuwe kijk op evidence-based practice in de logopedie
We willen logopedisten en onderzoekers inspireren elkaar op te zoeken en samen een denktank te vormen. En om te discussiëren over hoe we de zorg voor cliënten en patiënten kunnen verbeteren.

In deze workshop gaan we aan de slag met de positieve en negatieve punten die in de praktijk worden ervaren als het gaat om evidence-based logopedie (EBL). EBL lijkt vaak te veel gericht op uitkomsten van wetenschappelijke studies en niet aan te sluiten bij de praktijk. Praktijkervaring lijkt in EBL minder zichtbaar of belangrijk. In het nieuwe hoofdlijnenakkoord met het ministerie van VWS wordt weer gevraagd om meer evidentie en transparantie. Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat onderzoeksresultaten wel relevant zijn voor de logopedische praktijk en ook toegepast kunnen worden?

Deze workshop is geïnspireerd op het rapport van het Nederlands Jeugdinstituut ‘Samen Lerend Doen Wat Werkt’ (Gorrisse, 2017).

Prof. dr. Ellen Gerrits is NVLF hoogleraar Logopediewetenschap (UU) en lector Logopedie: Participatie door Communicatie (HU).  Ze is spraak-taalpatholoog en logopedist. Naast haar werk als onderzoeker is ze voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Stem-, Spraak-, en Taalpathologie NVSST en bestuurslid van de International Association for Logopaedics and Phoniatrics IALP.

Tijdstip

Workshopronde 3: 13.45 - 14.45 uur