Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)

De Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) moet ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk gaan. De WIA bestaat uit twee regelingen namelijk:

  1. WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten);
  2. IVA (Inkomensvoorziening voor Volledig Arbeidsongeschikten).

Wie voor welke regeling in aanmerking komt, is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. De WIA kent drie categorieën:

  1. 75-100 procent arbeidsongeschikt. Hierbij gaat het om werknemers van wie niet kan worden verwacht dat zij nog kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Zij vallen onder de IVA. Zij ontvangen 75 procent van het laatstverdiende loon (gemaximeerd).
  2. 35-80 procent arbeidsongeschikt. Dit gaat om werknemers die na een keuring voor 35 tot 80 procent arbeidsongeschikt worden verklaard. Deze mensen vallen onder de WGA.
  3. Minder dan 35 procent arbeidsongeschikt. Deze werknemers hebben volgens de WIA geen recht op een uitkering.

Werkgever en werknemer worden wel geacht er alles aan te doen om de werknemer aan het werk te houden. Deze werknemer kan in aanmerking komen voor een loonaanvulling. Als één van uw zieke werknemers binnen twee jaar niet weer in het geheel aan de slag kan treedt de WIA in werking. De verzekeringsartsen van UWV gaan kijken wat uw werknemer nog wel kan in plaats van wat hij niet meer kan. Als de werknemer nog deels bij u kan blijven werken en een loonverlies van tussen de 35 en de 80 procent heeft, krijgt u te maken met de WGA-regeling. Als hij of zij écht niet meer kan werken krijgt de werknemer een uitkering via de IVA.

WGA-eigenrisicodragerschap
Mocht de situatie zich voordoen dat een werknemer ziek wordt en recht heeft op een uitkering volgens de WGA dan heeft de werkgever de eerste 10 jaar de plicht de uitkering zelf te betalen. Als werkgever bepaalt u zelf hoe u het risico voor de WGA wilt dekken. Dit kan op twee manieren:

  1. Via een gedifferentieerde WGA-premie die u aan het UWV betaalt via de loonbelastingen;
  2. Of het risico bij een verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Dan betaalt u in plaats van een gedifferentieerde WGA-premie aan het UWV een vaste premie aan de verzekeringsmaatschappij.